But first, coffee

Gorąca kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie i często pierwszy, jaki pijemy każdego dnia rano.

Jedna z legend głosi, że „magiczne” właściwości kawy odkryto przez przypadek
w Etiopii, kiedy pewien pasterz zaobserwował dziwne zachowanie kóz, które spożyły owoce z drzewa kawowego. Ich pobudliwość ruchowa skłoniła go do wypróbowania tajemnych właściwości na sobie i tak rozpoczęła się długa kariera kahwy.

Kawę przyrządza się z palonych i zmielonych ziaren kakaowca i zwykle podaje się ją na gorąco. Oprócz charakterystycznego smaku i aromatycznego zapachu, kawa posiada pewne właściwości, które legenda określa jako „magiczne”.
Mowa oczywiście o efekcie działania kofeiny – stymulującego związku organicznego,
który likwiduje uczucie zmęczenia, działa pobudzająco i orzeźwiająco,
a także przyspiesza przemianę materii. Zalecana dzienna dawka kofeiny,
to ok. 500 mg, czyli cztery niewielkie filiżanki. Należy jednak pamiętać,
że dobroczynny wpływ kawy jest odczuwalny przez nasz organizm dopiero po upływie połowy godziny.

Poranne picie kawy to dla wielu z nas obowiązkowy rytuał, który chętnie powtarzamy również w ciągu dnia. Już sam zapach kawy dobrej jakości potrafi obudzić największego śpiocha!

Jeśli któregoś jesiennego poranka będziecie Państwo na Rynku Głównym
w Krakowie, odwiedźcie Słodkiego Wierzynka – poznacie nas po kuszącym aromacie świeżo zmielonej kawy!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.