Gruszki ON TOP! – tarta z gruszkami

Z dobrodziejstwa rodzimych gruszek możemy cieszyć się tylko sezonowo, dlatego nie wolno przegapić czasu, gdy wreszcie pojawiają się na jesiennych straganach!

Gruszki to nie tylko soczysty smak i „kobiecy” kształt – są źródłem błonnika,
ale także jodu, który korzystnie wpływa na pracę tarczycy. Wiedzieliście,
że na świecie istnieje ponad tysiąc odmian zaliczanych do szlachetnych?

Słodki Wierzynek również rozpoczął sezon na gruszki – oto nasza propozycja na jesienną tartę gruszkowo-czekoladową z imbirem:

 

Ciasto:
szklanka mąki tortowej
100g masła masła
½ szklanki cukru
jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta startej wanilii i soli+ cukier puder
Nadzienie:
50g masła
¼ szklanki cukru
jajko
1/3 szklanki mleka
¾ mąki tortowej
¼ szklanki kakao
2 łyżeczki suszonych drożdży
3 gruszki
szczypta imbiru

Wymieszaj masło z cukrem, jajkiem i solą. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia
i wanilię, następnie wyrabiaj, aż otrzymasz gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię
i odstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj na mące 200g ciasta i uformuj je do grubości 3mm, a następnie wyłóż na natłuszczoną i posypaną mąką tortownicę.

Wymieszaj masło i cukier, dodaj jajko, mleko, sól i starty imbir. Dodaj mąkę z kakao, proszek do pieczenia i drożdże. Powstałą masą wypełnij ciasto w tortownicy.

Obierz gruszki, wyjmij pestki, pokrój na połówki i na plastry. Rozłóż gruszkę na cieście. Piecz w 170°C przez ok. 30 minut. Do smaku posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.