Brandy Brownie

Z miłości do słodyczy powstał na krakowskim Rynku Słodki Wierzynek – wyjątkowe miejsce, w którym od lat dzielimy się z Państwem prawdziwymi perełkami cukierniczego kunsztu.

Dziś z przyjemnością witamy na naszym blogu, dzięki któremu pragniemy zainspirować wszystkich do kulinarnych poszukiwań i udowodnić, że przygotowywanie słodkich cudów może być proste i przyjemne. Wystarczy znaleźć w sobie odrobinę pasji i podążyć za bezcennymi radami naszych mistrzów!

Co tydzień będziemy uchylać przed Czytelnikami rąbka naszych tajemnic i prezentować przygotowany specjalnie dla Państwa prosty i efektowny przepis na wykwintny deser. Jak wiadomo, kuchnia jest sztuką eksperymentów i dodając do przepisu odrobinę fantazji możemy spodziewać się jeszcze wspanialszych efektów. Dlatego też już dziś zapraszamy do wzięcia udziału w niepowtarzalnym konkursie – przesyłajcie do nas zdjęcia przygotowanych przez Was wypieków według naszych przepisów. Będziemy je cyklicznie publikować i co tydzień najpiękniejsze z nich narodzimy zestawem ręcznie robionych czekoladek z Manufaktury Wierzynka.  A zatem, do dzieła!
Przedstawiamy

BRANDY BROWNIE

To szybkie i proste ciasto zachwyca zawsze nawet najbardziej niespodziewanych gości. Za bazę posłużyła nam ręcznie robiona czekolada z Manufaktury Wierzynka. Korzystamy dodatkowo z bogactwa jesiennych orzechów, które można oczywiście urozmaicić Waszą ulubioną ich mieszanką. Z myślą o zimnych październikowych wieczorach dodaliśmy także drobną rozgrzewającą nutkę..

Składniki:
190g gorzkiej czekolady
80g masła
90g cukru
4 jajka
garść orzechów laskowych
20ml brandy

1) Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
2) Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową przygotowanego cukru na puszystą masę.
3) Delikatnie wymieszać masy przygotowane w kroku 1 i 2.
4) Ubić na sztywno białka z pozostałym cukrem.
5) Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą z kroku 3.
6) Dolać do masy brandy, dorzucić pokrojone na drobne cząstki orzechy laskowe i delikatnie wymieszać.
7) Piec 15-20min w temperaturze 180stopni.

Po upływie podanego czasu sprawdzamy gotowość ciasta wykałaczką – ciasto powinno lekko ją oblepić, w brownie dążymy do lekko wilgotnej konsystencji. Przygotowaliśmy nasze ciasto w formie do tarty o średnicy ok.26cm, uzyskując porcję dla 8osób. Pachniało nieziemsko!

Na zdjęcia z Waszymi wypiekami oczekujemy do czwartku, 11października. Już w najbliższy piątek wraz z kolejnym przepisem opublikujemy otrzymane fotografie oraz ogłosimy zwycięzcę konkursu na najpiękniejsze brownie – warto podwójnie się starać, czekają na Was słodkie nagrody prosto z  Manufaktury Czekolady Wierzynka.

 

Wszystkiego Najsłodszego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.