Ciasto bardzo czekoladowe

Każdy, kto odwiedził Słodkiego Wierzynka na zawsze zapamięta, że czekolada jest jedną z naszych największych miłości i musimy nieskromnie przyznać-jesteśmy prawdziwymi mistrzami czekoladowego rzemiosła! Dzisiaj prezentujemy Państwu kolejny czekoladowy deser – prosty w wykonaniu, niezwykle urzekający w smaku. Ciasto bardzo czekoladowe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

420g wody

380g majonezu

300g cukru pudru

380g mąki

65g kakao

10g sody oczyszczonej

1 cukier waniliowy

80g gorzkiej czekolady Wierzynka

 

1) Mieszamy wodę, majonez razem z cukrem pudrem.

2) Oddzielnie mieszamy mąkę, kakao, sodę i dosypujemy do przygotowanej przedtem masy. Miksujemy.

3) Kruszymy drobno czekoladę i dosypujemy do masy. Delikatnie mieszamy.

4) Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175stopni.

Uwaga! Czas dobrego wypieczenia ciasta zależy od wysokości blachy. Dla naczynia o wys.6cm proponujemy pieczenie godzinne, natomiast dla blachy bardziej płaskiej (ok.3cm) czas pieczenia skraca się do 30minut. Na koniec polecamy sprawdzić wypieczenie ciasta przy pomocy suchej wykałaczki.

Nasze ciasto udekorowaliśmy polewą z roztopionej czekolady. Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.