Czekoladowe zawirowanie

Za oknem coraz bardziej szaro. Nieśmiało wypatrujemy już przedświątecznego światła, ale nagie czarne drzewa spoglądają na nas z wielkim smutkiem. Aby mu się nie poddawać, proponujemy dziś Czekoladowe Zawirowanie, które łączy jasne i ciemne ciasto w bajeczną kompozycję.

Składniki:
Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki cukru

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1 szklanka oleju

3 szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ewentualnie garść bakalii

1. Jajka ubijamy z cukrem i powoli dodajemy pozostałe składniki, mieszając.
2. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżku kakao, a do drugiej – dodatkową łyżkę mąki.
3. Tortownicę o średnicy 24-26cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek tak przygotowanej formy nakładamy naprzemiennie po 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Będzie się ono stopniowo rozlewało po dnie, tworząc piękny wzór.
4. Ciasto pieczemy przez 50-55minut w temperaturze 180stopni. Pod koniec pieczenia tradycyjnie sprawdzamy wykałaczką wypieczenie ciasta.

Dodatkowo po wystudzeniu ciasto można pokryć ulubioną polewą. My proponujemy Państwu naszą ulubioną czekoladową polewę. Potrzebne będą:
100 g czekolady mlecznej Premium Wierzynka

50 g śmietany 30%

10 g masła

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie w 3 częściach dodajemy stopniowo śmietankę oraz masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, pachnącej masy, która idealnie sprawdzi się w duecie z Czekoladowym Zawirowaniem. Życzymy wszystkim Czytelnikom udanych wypieków i zapraszamy do dzielenia się z nami efektami swojej cukierniczej pracy – słodkie niespodzianki czekają!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.