Dynia na okrągło

Przesunięte wskazówki zegara co roku odbierają nam ostatnie złudzenie lata. Wieczory stają się coraz dłuższe, a o słonecznych dniach przypominają  już tylko wakacyjne zdjęcia oraz owoce i warzywa, które jeszcze nie tak dawno dumnie wygrzewały się w ciepłych promieniach. Jedną z najbardziej słonecznych roślin wydaje się być dynia. Nie bez przyczyny właśnie na przełomie października i listopada sięgamy po jedną z jej odmian i dodajemy do naszego pochmurnego jadłospisu odrobinę słońca zaklętego w tym modnym i zdrowym warzywie.  Wszystkim, którzy zasmakowali już kiedyś ciasta marchewkowego polecamy kolejny przysmak z gatunku zdrowych, cudownie wilgotnych i aromatycznych ciast – wierzynkową Dynię na okrągło!

Składniki:
400g dyni
4 jajka
400ml oleju
350g mąki
250g cukru pudru
200g mielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
20g masła

1. Dynię obieramy i usuwamy pestki. Miąższ kroimy na duże kawałki. Następnie wkładamy go do dużego garnka, solimy i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
2. Dynię osączamy w cedzaku. Przecieramy ją przez sitko lub miksujemy na puree.
3. Do rozdrobnionej dyni dodajemy kolejno jajka, olej, mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i cynamon. Wyrabiamy na gładkie,zwarte ciasto.
4. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upływie czasu sprawdzamy wykałaczką suchość ciasta. Upieczone odstawiamy do przestygnięcia.

Wygląda i pachnie już wystarczająco pięknie, ale brakuje jeszcze białej kołderki z masy mascarpone.
Składniki:
250g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 30%

Wszystkie składniki masy należy połączyć jako jednolity, aksamitny krem. Po wystudzeniu dyniowego ciasta wyciągamy je z formy i smarujemy wierzch kremem. Połączenie idealne!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.