Jabłkowe impresje

Jesienny Kraków to jedno z najbardziej urokliwych miejsc na świecie. Zamglone Planty, zamyśleni ludzie w płaszczach i coraz dłuższe wieczory w towarzystwie ciepłej herbaty. Pozwólmy sobie w tym czasie na chwilę zamyślenia i delektujmy się bogactwem jesiennych jabłek, które jak wiadomo od pokoleń, najsmaczniej prezentują się w szarlotce.

SZARLOTKA WIERZYNKA

Prażone jabłka z intensywną nutą cynamonu ukryte pod kruchym ciastem to idealny pomysł na efektowny deser i dom pachnący ciastem.

Składniki:
160g masła
100g cukru pudru
15g kakao
70g drobno zmielonych migdałów lub orzechów
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
250g mąki
4 jabłka
2 jajka

1) Masło i cukier puder ucieramy w dużym naczyniu na gładką masę.
2) Do masy dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy.
3) W osobnym naczyniu mieszamy tarte migdały, mąkę, kakao i szczyptę soli. Następnie wymieszane suche składniki przesypujemy do przygotowanej wcześniej masy i wyrabiamy ciasto.
4) Połowę otrzymanego ciasta chowamy do zamrożenia.
5) Jabłka obieramy i kroimy w drobną, regularną kostkę. Prażymy jabłka w rondlu, przesypując je 3 łyżkami cukru i cynamonem.
6) Pozostałą połową ciasta wyklejamy okrągłą formę i pieczemy 10min. w temperaturze 180C.
7) Po upływie 10min. formę wyciągamy z piekarnika, na ciasto wylewamy podprażone jabłka oraz posypujemy całość potartą mrożoną połową ciasta.
8) Pieczemy kolejne 20min w temperaturze 180C.

Po upływie tego czasu szarlotka zaczyna zwabiać do kuchni wszystkich domowników. Po wystudzeniu ciemne kakaowe ciasto warto delikatnie posypać odrobiną cukru pudru. W naszym wypieku wykorzystaliśmy szarą renetę, wierzymy jednak, że jabłkowe skarby z Waszych ogródków również cudownie sprawdzą się jako serce Szarlotki Wierzynka.

Na zdjęcia Waszych wypieków oczekujemy jak zawsze pod adresem slodkiwierzynek@gmail.com
Mistrzów szarlotki ponownie nagrodzimy słodkimi skarbami z Manufaktury Czekolady Wierzynek.

6 Komentarze

  1. Mnie męczy siostra bym kupił jej jabłka bo chce upiec ciasto. A mróz masakryczny i mi się nie chce wychodzić z pod pierzymy. (jestem okryty pierzyną i siedzę przy kompie ^^) Ale próbowałem takiego ciasta i palce lizać.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.