Karnawałowe chrusty

Pora na tradycyjne karnawałowe łakocie, uwielbiane przez małych i dużych. Niezwykle proste w wykonaniu, przyjemnie chrupiące i delikatne. W sam raz na karnawałowe przyjęcie!

Składniki:

60dag mąki

60g cukru pudru

150g roztopionego masła

25dag śmietany

3 żółtka

1 łyżeczka spirytusu

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i zagnieść. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko i wykrawamy z niego dowolne kształty. Najpopularniejsze są oczywiście faworki, czyli wstążki. Aby je wykonać, nożem wycinamy z ciasta prostokąt ok.8x2cm, który nacinamy po środku i przewlekamy jeden z końców ciasteczka przez szczelinę.

Wykrojone chrusty pieczemy na wrzącym, głębokim oleju na złoty kolor ok.3-5minut. Wypieczone odsączamy i posypujemy cukrem pudrem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak udały się Wasze chrusty? Zapraszamy do konkursu fotograficznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.